Varázsvonalismertető

ismertető

letöltés

megrendelés

kapcsolat

bemutatkozás

fejlesztések

elérhetőség

cikkek, publikációk

hírek, események

fejlesztő programok

   

szakmai linkek

hasznos linkek

   
Jászai Csaba személyes oldala
Get the Flash Player to see this player.

bemutatkozás

képgalériák

powerpoint
bemutatók

   
Varázsvonal ismertető
Kedves Szülők, Tanítók, Logopédusok!

A VARÁZSVONAL program elsődleges célja az, hogy gyermekek játékos formában gyakorolhassák az irányokat. Másodlagos célja az, hogy megismerkedjenek a számítógéppel, s eligazodjanak a számítógépes világban nem egy öncélú játékon keresztül, hanem egy olyan oktatóprogram segítségével, ami segíti ket a tanulásban, fejleszti a finommotorikájukat, és egyben a szem-kéz koordinációt is.

A programban egyszerű, irányokat s távolságokat tartalmazó utasításokat követve (pl. jobbra 5, balra le 2) kell a gyermeknek egy, a számítógép monitorán megjelenő négyzethálón egér segítségével megrajzolni egy ábra soron következő vonalát. A program figyeli a gyermek lépéseit, s hiba esetén azonnal jelez, s csak annak kijavítása után engedi a rajzot tovább rajzolni. Ehhez a különböző segítsgek – pl. a program nemcsak kiírja, hanem egy gyermekhang segítségével be is mondja a következő lépést, (így az elsősök is - akiknek még nem biztos, hogy megy az írás, olvasás - gyakorolhatnak vele.). Továbbá ki/bekapcsolható a lépésszámláló is, mely aktív állapotában az egérmutató mellett kis számokkal jelzi a négyzethálón megtett távolságot. Ha nem jelenik meg szám, akkor az azért van, mert eltértünk a nyolc lehetséges iránytól melyek a fel, le, jobbra, balra, jobbra fel, jobbra le, balra fel, balra le – ez utóbbiak az átlós 45 fokos irányok pontos betartásával. E segítségek beállításával a program működése a gyermek életkorához, képességeihez és egyéni sajátosságaihoz igazítható.

Ha a gyermeknek sikerült végig helyesen megoldania a lépéseket, az eredmény egy tetszetős körvonalrajz lesz. A program nem árul zsákbamacskát, hiszen a megrajzolandó ábra egy 100-as listából tetszés szerint kiválasztható, s egy nézőkép a leendő kész rajzról kicsiben előzetesen megtekinthető, ezzel is inspirálva a gyermeket a játékos gyakorláshoz. A teljes listából három kategória szerint is válogathatunk: növények, állatok, tárgyak, de természetesen a lista egésze is rendelkezésünkre áll.

A program méri az időt és számolja a hibás lépéseket is. Miután a rajz elkészült, jó teljesítés esetén három fokozatban kaphatunk dicséretet: „Kiváló!”, „Nagyon jó!”, és „Ügyes vagy!” formában; gyengébb tejesítés esetén pedig figyelmeztet, hogy gyakoroljunk még.

A program (regisztrálása után) nyomtatni is tud: a kész rajz kinyomtatható, s immár papíron a gyermek kikapcsolódásképpen kiszínezheti. Ha a rajz még nincs kész, akkor viszont csak feladatként nyomtatható ki: az üres rács egy kezdőponttal, és megrajzoláshoz szükséges lépések sora – rövidítve. Így a rajz kiszínezése előtt a gyermeknek mindenképpen „dolgoznia kell”, vagy számítógépen, vagy papíron.

  „VARÁZSVONAL” Óvodásoknak: Az óvodásoknak szánt program nagycsoportos óvodások számára készült. A program 50 rajzot (ábrát tartalmaz). Az ábrák egyszerűbbek, vagyis kevés lépésből lehet megrajzolni. A legegyszerűbb 3 lépésből, a legbonyolultabb 50 lépésből áll. Az ábrákat egy, vagy több kezdőpontból lehet indítani. (ilyenkor a kezdőpontváltás automatikusan megtörténik)..
 Az ábrák három csoportra vannak elosztva növények, állatok, tárgyak.
A program óvodás változatában nyilak segítenek eligazodni. Segít az is, hogy bal oldalon a szív, jobb oldalon pedig a kéz jelzi, hogy melyik irányba kell lépni..
A regisztrált változat tud feladatlapot nyomtatni, amin egy négyzetrácsos lap, valamint az irányok rövidítése található. (B1 – balra, 1 JF 2 – jobbra fel 2 stb.)
Az elkészített rajz szintén kinyomtatható, amit utána ki is lehet színezni.

Az ingyenes demo verzió letölthető korlátozott tartalommal.


Program képeinek megtekintése
1. képsorozat

Program képeinek megtekintése
2. képsorozat

A program megrendelhető: info@logoprofil.hu

  „VARÁZSVONAL” 1. A program első része iskolásoknak készült, és 100 rajzot tartalmaz.
Az ábrák három csoportra vannak elosztva növények, állatok, tárgyak.
A regisztrált változat tud feladatlapot nyomtatni, amin egy négyzetrácsos lap, valamint az irányok rövidítése található. ( B1 – balra 1 JF 2 – jobbra fel 2 stb. )
Az elkészített rajz szintén kinyomtatható, amit utána ki is lehet színezni.

Az ingyenes demo verzió letölthető korlátozott tartalommal.


Program képeinek megtekintése
1. képsorozat

Program képeinek megtekintése
2. képsorozat

A program megrendelhető: info@logoprofil.hu

  „VARÁZSVONAL” 2. A program második részében szintén százas listából lehet válogatni, s adunk hozzá egy szerkesztőt is, mellyel saját ábrák is könnyedén tervezhetők. Az így megtervezett ábrák szintén feladványként működnek a programban. Ebben a változatban lesz lehetősége az internetes lehetőségek használatára is: rendszeresen megjelenő újabb rajzok letöltésére és saját tervezésű rajzok feltöltésére is a játékhoz tartozó közös honlapra. Az ide feltöltött rajzok később akár az általunk kiírandó versenyen is részt vehetnek, és a legjobbak egyszerűbb díjazásban részesülhetnek.


Program képeinek megtekintése
1. képsorozat

Program képeinek megtekintése
2. képsorozat

A program megjelenését hamarosan tervezzük.

Logoprofil - E-mail: info@logoprofil.hu